ارتودنسی بزرگسالان چیست؟ چه تفاوتی با ارتودنسی کودکان دارد؟ چه دستگاه هایی برای برطرف کردن عدم هماهنگی دندان های بزرگسالان وجود دارد؟ در این مقاله به این سوالات و سوالات مشابه دیگر پاسخ داده شده است.
مردمان امروزی بیشتر از هر زمان دیگری به ظاهرشان اهمیت می دهند. یکی از مهمترین اجزای زیبایی شناختی صورت نیز دهان و دندان است که نقش مهمی در زیبایی دارد. بزرگسالان امروزی دوست دارند در هر سنی که هستند، کاری کنند که زیباتر به نظر برسند و عیوب صورت مخصوصا دندان هایشان برطرف شود. از آنجایی که ارتودنسی از جمله بهترین روش ها برای ساخت یک لبخند عالی و بدون نقص است، امروزه شاهد رو آوردن افراد بیشتری به ارتودنسی بزرگسالان هستیم.
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
این عبارت بیشتر یک اصطلاح است و ما در حقیقت چیزی تحت عنوان ارتودنسی بزرگسالان نداریم. خود ارتودنسی به علم برطرف کردن ناهماهنگی ها و عدم تراز بودن دندان و فک ها می پردازد. متخصص ارتودنسی این کار را برای تمام محدوده های سنی از کودکان ۶ تا ۷ ساله گرفته تا افراد بالای ۶۰ سال نیز انجام می دهد. در حقیقت ارتودنسی کودکان به برطرف کردن مشکلات دندانی کودکان و نوجوانان می پردازد و ارتودنسی بزرگسالان نیز به برطرف کردن مشکلات دندانی در افراد بزرگسال می پردازد.
متخصصان بر این باورند که برطرف کردن مشکلات عدم تراز بودن دندان کودکان بسیار آسانتر از بزرگسالان است. زیرا ساختارهای دهان، دندان و فک کودکان در حال رشد است و هنوز قابل انعطاف است. همین امر باعث می شود که مشکلات کودکان ظرف مدت کوتاهی بدون ناراحتی و خیلی موثرتر برطرف شود. علاوه بر این، هزینه ارتودنسی کودکان بسیار کمتر از بزرگسالان است.
اما از آنجا که استخوان ها و دندان بزرگسالان از رشد ایستاده و فیکس شده اند، صاف کردن دندان یا فک آن ها بسیار سخت و دشوار است. همینطور ممکن است مدت زمان و هزینه زیادی هم بطلبد. بنابراین تفاوت ارتودنسی در سن بالا با کودکان، یکی در نوع و شدت مشکلاتشان و دیگری هم در دستگاه های ارتودنسی است.
مراحل انجام ارتودنسی بزرگسالان عبارتند از:
درمان با ارتودنسی با توجه به شدت مشکل می تواند چند ماه الی چند سال طول بکشد که اکثر افراد می توانند در مدت ۱ الی ۲ سال درمان بشوند.
رایج ترین دستگاه هایی که برای صاف کردن دندان های بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
در ارتودنسی فلزی معمولی که رایج ترین نوع درمان است، براکت ها به بخش جلویی دندان ها چسبانده می شوند. سیم ها نیز با کمک کش های ارتودنسی از داخل براکت ها عبور می کنند و به باندها متصل می شوند. با محکم شدن سیم ها، دندان ها تحت فشار قرار می گیرند و با گذشت زمان به هماهنگی کامل دست می یابند.
ارتودنسی سرامیکی در واقع از براکت های همرنگ دندان که شفاف و از جنس سرامیک هستند، تشکیل شده اند. این بریس ها برای بزرگسالان در هر سنی توصیه می شود زیرا از نظر ظاهری، زیبا و قابل استفاده هستند. دلیل اینکه از این بریس ها در ارتودنسی بزرگسالان استفاده می شود، نامرئی بودنشان است؛ زیرا به سختی قابل تشخیص هستند.
بریس های پشت دندانی یا لینگوال همان بریس های فلزی معمولی هستند اما به جای اینکه به جلوی دندان ها متصل شوند به پشت دندان ها وصل می شوند. نصب آن ها دشوار است و معمولا هزینه بالایی نیز دارد. مراقبت و نگهداری از بریس لینگوال نیز کمی دشوار است. به دلیل اینکه قابل مشاهده نیستند، جزو انواع ارتودنسی نامرئی به حساب می آیند و مزیت آن ها نیز به همین نامرئی بودن آن ها است.
ارتودنسی دیمون یا خودتنظیم برخلاف انواع دیگر بریس ها، از اسلایدها به جای اتصالات سیمی استفاده می کند. نصب آن ها آسان است و نیاز بسیار کمی به تنظیم دارند زیرا خودشان قابلیت تنظیم دارند. از همه مهمتر، چندان قابل توجه نیستند و درد کمتری هم دارند. بنابراین به نظر میرسد که این بریس ها می توانند گزینه عالی برای ارتودنسی بزرگسالان باشند.
اینویزیلاین ها همان پلاک های ارتودنسی، ظاهری شبیه به محافظ دندان دارند. جنسشان معمولا پلاستیکی است و بیشتر برای ارتودنسی بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرند. اینویزیلاین ها منحصر به فرد هستند و برای هر شخصی متناسب با موقعیت دندان هایش ساخته می شود. برای هر شخص ۱۸ تا ۳۰ سری اینویزیلاین ساخته می شود که باید هر کدام را به مدت ۲ هفته استفاده کرد. اینویزیلاین ها نوعی ارتودنسی متحرک و نامرئی هستند که موقع غذا یا خوراکی خوردن می توان آن ها را برداشت و بعد سر جایشان گذاشت.
این بریس ها مشابه با بریس ها فلزی رایج معمولی هستند و همان اجزاء را دارند. با این تفاوت که براکت های آن ها از استیل یا فولاد با یک لایه روکش از جنس طلا ساخته شده است. این بریس ها گران قیمت هستند اما ظاهری بسیار زیبا و مجلل دارند. اگر به نیکل حساس هستید و یا اینکه ظاهر بریس های معمولی را دوست ندارید می توانید از براکت های فولادی با روکش طلا هم استفاده کنید.
این نوع بریس ها به شکل A هستند که برای ارتودنسی بزرگسالان مناسب است. یکی از دلایلی که باعث شده تمایل بزرگسالان به این بریس ها بیشتر شود این است که آن ها به کاهش درد و ناراحتی دهان کمک می کنند. نصب و برداشت آن ها نیز بسیار آسان است.
این بریس ها دقیقا مشابه با بریس های فلزی مرسوم هستند با این تفاوت که برای بزرگسالان نصب می شوند. زیرا به نسبت بریس های فلزی بسیار سبکتر و خوش فرم تر اند. این بریس ها هرچند گران قمیت تر هستند اما استحکام، زیبایی و دوام بالاتری دارند. بزرگسالانی که نسبت به نیکل حساسیت دارند بهتر است که از بریس تیتانیومی برای اصلاح کج شدن دندان های خود استفاده کنند.
به این بریس ها دستگاه تراز یا الاینر بهاری هم گفته می شود زیرا استفاده کننده اغلب احساس ناخوشایندی که با سایر دستگاه های ارتودنسی تجربه می کند را با این بریس ها حس نمی کند. با این حال، این الاینرها فقط شش دندان جلو و پایین را تراز یا صاف می کنند. اگرچه این بریس ها واقعا گران هستند، اما شما به عنوان بزرگسال با این بریس ها احساس راحتی خواهید داشت.
این بریس ها از بهترین دستگاه های ارتودنسی موجود در دنیای امروزی ما هستند. بریس سلف لایتینگ برای بزرگسالان بسیار مناسب هستند زیرا نسبت به بقیه بریس ها به تنظیمات و مراجعه کمتری به مطب متخصص نیاز دارند. اگرچه هزینه نصب آنها بالا است، اما بزرگسالان می توانند با وجود این بریس ها فعالیت های کاری و روزمره خود را بدون مراجعه زیاد به مطب متخصص ارتودنسی بزرگسالان انجام دهند.
ارتودنتیست برای برطرف کردن مشکلات دندانی و فک، روی اهداف ذکر شده در متن زیر تمرکز دارد تا بتواند باعث بهبود ظاهر دندان ها و سلامت آنها شود:
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.