زمانی که صحبت از درمان ارتودنسی می شود، ناخودآگاه به یاد سیم ها و نگین های نصب شده روی سطح دندان ها می افتیم. ممکن است در اطراف شما افراد زیادی از ارتودنسی دندان استفاده کنند که این موضوع امری طبیعی است؛ زیرا درصد کمی از افراد جامعه دندان هایی کاملا بی عیب و ایده آل دارند. بسیاری از افرادی که به درمان ارتودنسی نیاز دارند، به خصوص والدینی که قرار است کودکان آنها از ارتودنسی دندان استفاده کنند، این سوال را مطرح می کنند که آیا انجام ارتودنسی درد دارد ؟
این سوال از آن جهت پرسیده می شود که طی درمان ارتودنسی به کمک ابزار و وسایل مربوط به ارتودنسی دندان قرار است نیروهایی به دندان ها وارد شود که می خواهند دندان ها به سمت جایگاه مناسب آنها هدایت کنند؛ به علاوه درمان های دندان پزشکی در اکثر مواقع همراه با درد هستند و به همین علت است که افراد، مخصوصا کودکان از دندان پزشکی ترس دارند.
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
قبل از هرچیزی متخصص ارتودنسی باید فرد را مورد معاینات دقیق بالینی قرار دهد تا مشخص شود که آیا این فرد به درمان ارتودنسی نیاز دارد یا خیر. در ادامه اگر فرد به درمان ارتودنسی دندان نیاز داشته باشد، ابتدا از دندان های او قالب گیری می شود؛ سپس از این قالب ها برای تهیه مدل های گچی جهت مطالعات بیشتر دندان ها و فک استفاده می کنند. در ادامه با توجه به شدت و نوع مشکلات بیمار، نوع درمان مناسب برای او تشخیص داده می شود. ممکن است متخصص ارتودنسی برای مرتب کردن دندان ها از بریس های فلزی ثابت استفاده کند.
این بریس ها به خصوص برای به هم ریختگی های شدید استفاده می شوند. اما اگر مشکلات بیمار کمتر باشد می توان از پلاک های ارتودنسی متحرک یا ارتودنسی شفاف برای درمان او استفاده کرد. هدف تمامی دستگاه های ارتودنسی وارد کردن نیروهای استانداردی به دندان ها برای جابه جایی آنها به محل مناسبشان است.
هر کسی که تجربه مراجعه به مطب دندان پزشکی را داشته باشد، خاطره خوبی از آن ندارد؛ زیرا این تجربه در اکثر مواقع با درد همراه هستند؛ در نتیجه یکی از موضوعاتی که افراد را قبل از انجام ارتودنسی دندان نگران می کند، موضوع درد ارتودنسی است. بیشتر کسانی که می خواهند از درمان ارتودنسی استفاده کنند، این سوال را می پرسند که آیا انجام ارتودنسی درد دارد؟ در حقیقت قرار دادن و نصب کردن اجزای ارتودنسی روی دندان ها طبیعتا همراه با یک درد خفیف است.
حتی ممکن است که این درد چند روز هم طول بکشد؛ اما با این حال، درد ناشی از ارتودنسی دندان بسیار خفیف تر و کمتر از درد سایر درمان های دندان پزشکی مانند عصب کشی یا خروج دندان عقل است و معمولا بعد از چند روز و به صورت خود به خودی برطرف خواهد شد؛ زیرا بعد از گذشت چند روز، به مرور دندان ها به وضعیت جدید خود عادت می کنند.
احساس درد طی درمان ارتودنسی دندان به عوامل متعدد و گوناگونی بستگی دارد و فاکتورهای مخلتفی در این زمینه تاثیر گذارند. ممکن است فردی در طول درمان ارتودنسی کوچکترین درد و ناراحتی حس نکند، اما در مقابل فرد دیگری از درد ناشی از درمان ارتودنسی شکایت زیادی داشته باشد؛ همچنین تحقیقات در زمینه درد ارتودنسی دندان اثبات کرده اند که ارتباط مستقیم و تنگاتنگی بین حساسیت فیزیولوژیک و روانی بیماران با میزان احساس درد در آنها وجود دارد. به نحوی که این درد در برخی از بیماران، ارتباطی با نیروهای وارد شده به دندان ها ندارد. در ادامه چند عامل تاثیر گذار بر احساس درد ناشی از درمان ارتودنسی را بررسی می کنیم:
در بیشتر موارد برای مرتب کردن دندان های بیمار، متخصص ارتودنسی از بریس های ارتودنسی ثابت استفاده می کند. این بریس های ارتودنسی ثابت از جنس فولاد یا استیل ضد زنگ هستند و در طی روزها و ماه ها، نیروهایی به دندان ها وارد می کنند تا دندان ها به سمت محل اصلی و مناسب خود جابه جا شوند. البته اعمال چنین نیروهایی تحت کنترل متخصص ارتودنسی است و آسیبی برای بیمار ندارد. همان طور که گفتیم، تا زمانی که دندان ها و بافت های اطراف آنها به این وضعیت جدید عادت کنند؛ بروز چنین دردی قابل پیش بینی است.
البته گاهی به علت وارد شدن ضربه یا برخورد نامناسب با بریس های ارتودنسی، این بریس ها آسیب می بینند که همین امر می تواند باعث ایجاد زخم هایی در ناحیه لب و گونه یا حتی بروز درد شود. اگر درد ناشی از ارتودنسی بعد از چند روز از بین نرفت، بیمار باید به متخصص ارتودنسی اطلاع دهد.
اول از همه در نظر داشته باشید که احساس یک سوزش و درد مختصر در روزهای ابتدای درمان ارتودنسی، امری کاملا طبیعی است و نگران کننده نیست. از طرفی بیشتر درد ناشی از ارتودنسی، جنبه روانی دارد و به خاطر پیش زمینه ذهنی افراد از دندان پزشکی و ترس آنها در این زمینه است. اگر شما فرد حساسی هستید و نمی توانید این درد را تحمل کنید، بعد از مشورت با متخصص ارتودنسی و تحت نظارت دندان پزشک خود می توانید از داروهای مسکن درد استفاده کنید.
البته اگر کودک شما از درمان ارتودنسی استفاده می کند، استفاده از داروهای مسکن برای او نیازمند احتیاط و توجه زیادی است. اگر علی رغم گذشت مدت زمانی و حتی استفاده از داروی مسکن، این درد و سوزش ادامه داشت یا لثه ها دچار التهاب شدند، این درد را جدی بگیرید و حتما در اسرع وقت نزد متخصص ارتودنسی خود بروید.
بعضی از رفتارهای بیماران مانند عادات غذایی آنها می تواند درد ناشی از ارتودنسی را کاهش دهد یا آن را تشدید کند. برای اینکه تجربه خوبی از درمان ارتودنسی خود داشته باشید و در نهایت به نتیجه دلخواهتان برسید باید در این ایام برخورد مناسبی با ارتودنسی خود داشته باشید.
بیشتر بخوانید :
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.