از ارتودنسی با لیزر می توان برای درمان مشکلات دهان و دندانی و بافت های نرم مانند لثه استفاده کرد که روشی بدون درد و خونریزی می باشد که در دنیای امروز جایگزین عمل های جراحی فک و دهان شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در ادامه با ما همراه باشید.
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
لیزر، نورهایی با انرژی بالا هستند که سرعت و کارایی درمانی بالایی دارتد و از آنجایی که ایمن است و به بافت های مجاور آسیبی وارد نمی کند، امروزه در دندانپزشکی و ارتودنسی کاربرد زیادی دارد.
دندانپزشکان استفاده از لیزر را در برنامه های درمانی خود قرار می دهند؛ زیرا استفاده از آن راحت و آسان است. همچنین با استفاده از لیزر می توانند در حین برش موضع، آن را ضدعفونی کنند و درد و تورم را به حداقل برسانند.
از لیزر، می توان برای درمان التهاب و خونریزی لثه استفاده کرد که با افزایش حجم لثه، لثه را به شکل دلخواه در می آورد. همچنین برای اپرکولکتومی، عصب کشی دندان، درمان ریشه دندان، مسطح کردن پاپیلا، بند آوردن خونریزی دندان بعد از کشیدن دندان، بیماری پریودنتال، بلیچینگ و جرم گیری دندان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
قابلیت لیزرها با توجه به نوع هدف قرار دادن آنها در بافت سخت و نرم دسته بندی می شود:
این لیزر، یکی از بهترین ابزارهای جراحی است که با گاز دی اکسید کربن ترکیب شده است و دارای موج و قدرت بالایی است. همچنین جذب آب بالایی دارد و در نتیجه برای بافت های نرم مورد استفاده قرار می گیرد. در ضمن در این روش، بخیه زدن کمتر اتفاق می افتد و با کمترین عوارض، حرکت دندان ها را شتاب می بخشد. از این لیزر، همچنین برای برداشتن بافت های بیمار و تومورهای دهانی نیز می توان استفاده کرد.
این لیزر، دارای صدا، حرارت و لرزش کمتری است و حاوی مقادیر زیادی از هیدروکسی آپاتیت و آب است که برای از بین بردن بافت های سخت مورد استفاده قرار می گیرد که با این نوع لیزر، می توان عمل تراش دندان و جراحی دندان را بدون هیچ احساس دردی انجام داد. همچنین برای برداشت پوسیدگی دندان، کامپوزیت های دندان و براکت ها کاربرد دارد.
این لیزر، بیشتر برای زیبایی دندان کاربرد دارد که دارای نور ساطع شده ضعیفی می باشد که از آن برای بریدن بافت های نرم، استفاده می شود و می تواند با دقت بالا بافت ها را بدون خطری برای دندان، از بین ببرد. همچنین برای درمان پوسیدگی دندان، آمادگی مینای دندان از مواد پر کننده، بیوپسی، جراحی لثه و رفع حساسیت های دندانی کاربرد دارد.
این لیزر، توان کمی دارد که باعث ترمیم سریع زخم می شود و در درمان آفت دهان، تبخال و درمان بعضی بیماری های سرطانی کاربرد وسیعی دارد.
دارای کارکردهای مشابه لیزر کم توان نیز است که برای برش و جراحی های داخل دهانی کاربرد دارد.
برای مشخص کردن میزان پوسیدگی دندان های دائمی و شیری کاربرد دارد. درنتیجه میزان خطاهای تشخیصی دندانپزشکان را کاهش می دهد و باعث حفظ ساختار سالم دندان می شود.
برای تشخیص میزان پوسیدگی در سطوح اکلوزال و انترپروکسیمال کاربرد دارد و همچنین در تعیین مواد معدنی دندان های شیری، به خوبی عمل می کند.
متخصصان دندان پزشکی از لیزر برا ی درمان مشکلات ارتودنسی، اچ کردن مینای دندان، جراحی مخاط و لثه و ایمپلنت دندان استفاده می کنند. لیزر کاربردهای زیادی در دندانپزشکی دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:
با استفاده از لیزر، دندانپزشک می تواند سطح لثه را برای چسباندن براکت ها آماده کند که باعث کم شدن مدت زمان ارتودنسی و صرفه جویی در هزینه و وقت می شود.
در فرنوم لبی، این بافت اغلب دارای عضله و فیبری است که بین لب و دندان هستند که بزرگ یا کشیده بودن فرنوم باعث فاصله بین دندان ها و عقب رفتن دندان می شوند. با لیزر می توان بدون کمترین آسیب این بافت را برید یا کوتاه کرد.
اما فرنوم زبانی زمانی است که زبان اندازه و موقعیت نرمالی ندارد؛ در نتیجه باعث اشکال در گفتارمی شود که با لیزر می توان زبان را آزاد کرد تا زبان، آزادانه تر حرکت کند. همچنین در درمان فرنوم ماگزیلاری نوزادان کاربرد دارد.
دندانی که تا سطح لثه می آید اما در داخل دهان دیده نمی شود «دندان نهفته» می گویند که دندان پزشک با استفاده از لیزر، سطح لثه را برش می دهد تا دندان ظاهر شود و مرتب شدن دندان ها سریع تر صورت بگیرد.
ضایعاتی که در کنار دندان ها یا لثه باشد را «آفت دهان » گویند. اگر زخم دهان به دلیل ساییدگی براکت ها در دهان باشد، با لیزر، بدون ایجاد درد می توان آن را درمان کرد که در این روش لیزر به اندازه ای به زخم نزدیک می شود که آفت در اثر تابش لیزر بیحس میشود اما بریده نمی شود. همچنین باعث ضد عفونی کردن زخم و بهبودی سریع می شود و در عین حال به بافت های دیگر آسیبی وارد نمی کند.
لایه ای که نازک و چسبنده است که بر روی دندان می چسبد و باعث جمع شدن باکتری می شود را «پلاک» گویند که می تواند باعث پوسیدگی یا بیماری های لثه شود. با لیزر می توان جرم گیری را به روش کامل تری انجام داد.
از لیزر می توان برای قرار دادن مینی اسکروها به لثه استفاده کرد.
اگر بعد از بریس کردن دندان ها به خوبی تمیز نشوند باعث تورم لثه و جمع شدن باکتری ها می شوند که با استفاده از لیزر، به حذف بافت های اضافه لثه می پردازد تا امکان مسواک زدن به تمام بخش های دندانی و لثه ها وجود داشته باشد.
ژنزیوکتومی نوعی عمل زیبایی لثه است که برای متوازن و متقارن کردن دندان ها کاربرد دارد که گاهی بعد از ارتودنسی لثه ها از حالت تقارن خارج می شوند با تنظیم ارتفاع لثه به وسیله لیزر می توان این مشکل را حل کرد.
اگر بعضی افراد لثه شان مقدار زیادی از دندان را در بر گرفته باشد با لیزر می توان لثه ها را برش داد تا به طور هماهنگ بر روی دندان ها قرار بگیرند که به این کار، «کشیدن لثه » هم گفته می شود.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.