ارتودنسی دندان، یکی از راه هایی است که می توان به کمک آن به یک لبخند زیبا و جذاب دست پیدا کرد. ارتودنسی دندان ها، کمک می کند که دندان های شما در یک راستای مشخص و به صورت مرتب، در کنار یکدیگر قرار بگیرند. این روش ترمیمی و درمانی، همچنین می تواند مشکلات و ناهنجاری های فک شما را اصلاح کند. اما معمولا سوالی که برای خیلی از افرادی که با مشکلات دندانی مواجه هستند، پیش می آید این است که انجام ارتودنسی تا چه سنی امکانپذیر است؟ آیا می توان در بزرگسالی نیز برای انجام ارتودنسی اقدام کرد؟
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
برای انجام این کار، شما ابتدا باید به یک مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. دندانپزشک، وضعیت دهان، فک و دندان های شما را بررسی کرده و بهترین راه حل های درمانی را به شما پیشنهاد می دهد.
برای انجام ارتودنسی، دندانپزشک متخصص، دستگاه های ارتودنسی را روی دندان های شما قرار می دهد. فشاری که این دستگاه ها به دندان های شما وارد می کنند، به مرور زمان دندان ها را به محل مناسب و صحیح قرار گیری آن ها هدایت می کند.
برای گرفتن نتیجه دلخواه از ارتودنسی، باید صبور بود؛ زیرا دستگاه های ارتودنسی به آرامی عمل کرده و اثر گذاری آن ها زمانبر است. طول دوره درمان ارتودنسی به شرایط مختلفی بستگی داشته و تحت تاثیر عوامل متعددی است. از جمله این عوامل می توان: شدت مشکل، نوع ناهنجاری مربوط به دهان و دندان ها، نوع ارتودنسی، سن بیمار و… را نام برد.
بسیاری از افراد بر این باورند که برای انجام ارتودنسی، تنها در سنین کودکی می توان اقدام کرد. اما حقیقت امر این است که در هر سن و سالی می توان ارتودنسی دندان انجام داد و به لبخند ایده آل و رویایی دست یافت؛ اما بهترین سن برای انجام ارتودنسی، کودکی و پیش از بلوغ است.
درمان ناهنجاری های دندانی در سنین کودکی، بسیار راحت تر از درمان آن ها در سن بزرگسالی است. برخی از دلایلی که باعث می شوند ارتودنسی در کودکان، بهتر و زودتر به نتیجه برسد عبارتند از:
جا به جایی دندان ها در دهان، نیازمند فضای کافی است. گاه ممکن است در دهان بیمار فضای کافی برای مرتب کردن دندان های بهم ریخته و روی هم قرار گرفته، وجود نداشته باشد. در کودکان، به دلیل این که استخوان ها هنوز رشد خود را کامل نکرده اند، می توان با استفاده از ابزاری مثل هدگیرها، فضای بیشتری برای جا به جایی دندان ها در دهان فراهم کرد؛ اما استخوان های فک در بزرگسالان، کاملا رشد کرده و قابلیت انعطاف خود را از دست داده اند. ایجاد فضای کافی در دهان برای انجام ارتودنسی روی بزرگسالان، ممکن است با مداخله جراحی همراه باشد.
مشکلات و ناهنجاری های مربوط به دهان و دندان ها، ممکن است به خاطر عادت های نامناسب کودکی مثل مکیدن انگشت ها به وجود بیایند. انجام ارتودنسی کودکان، این مشکلات را از همان ابتدا حل کرده و از بروز مشکلات ثانویه شدید جلوگیری می کند.
اصلاح ناهنجاری های مربوط به فک و دندان ها، در سنین کودکی سریع تر و راحت تر انجام می شود.
هنگامی که یک دندان شیری می افتد، یک فضای خالی در محلی که دندان قبلا وجود داشته است، ایجاد می شود. در این حالت ممکن است دندان های مجاور به این محل شیفت پیدا کنند و فضای لازم برای رشد دندان های دائمی را پر یا محدود کنند. دندانپزشک می تواند با استفاده از یک سری لوازم و ابزار، این فضای خالی را حفظ کرده و از به هم ریختگی دندان ها در آینده جلوگیری کند.
تمایل به داشتن ظاهر و لبخندی زیبا، ابتدایی ترین دلیل مراجعه بزرگسالان به دنداپزشک، برای انجام عمل ارتودنسی است. سایر علل تمایل بزرگسالان به رفع ناهنجاری های دندانی خود، با کمک ارتودنسی، عبارتند از:
نصب دستگاه های ارتودنسی روی دندان ها، با تغییرات ظاهری همراه است. برخی از بزرگسالان ممکن است به دلیل ترس از قرار گرفتن دستگاه های زمخت فلزی ارتودنسی روی دندان هایشان از انجام این کار وحشت داشته باشند.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و علم دندانپزشکی، روش های جدیدی برای انجام ارتودنسی وجود دارد که به ارتودنسی نامرئی معروف هستند. دستگاه های این نوع ارتودنسی، به راحتی توسط مخاطب قابل مشاهده نیستند؛ بنابراین بزرگسالان می توانند بدون ترس از زشت به نظر رسیدن دندان هایشان، برای ارتودنسی اقدام کنند.
ارتودنسی اینویزیلاین یا شفاف یک نوع ارتودنسی نامرئی است که با کمک پلاک های شفاف و بی رنگ پلاستیکی انجام می شود. به دلیل استفاده از پلاستیک های شفاف و بی رنگ در ساخت پلاک ها، این دستگاه های ارتودنسی به راحتی قابل تشخیص نیستند. این ویژگی باعث می شود که ارتودنسی اینویزیلاین، یک روش محبوب برای انجام ارتودنسی در بین بزرگسالان باشد.
باید توجه داشت که ارتودنسی اینویزیلاین، بیشتر در حل مشکلات و ناهنجاری های متوسط و خفیف دندانی کاربرد دارد و ناهنجاری های شدید دندانی، توسط این پلاک ها اصلاح نمی شوند. هزینه انجام این ارتودنسی، نسبت به سایر انواع ارتودنسی ها، بیشتر است؛ اما دوره درمان ارتودنسی با پلاک های اینویزیلاین کوتاه تر است.
ارتودنسی لینگوال، نوعی از ارتودنس است که در آن، دستگاه های ارتودنسی در قسمت پشتی دندان ها قرار می گیرند. به همین دلیل، این دستگاه ها برای مخاطب قابل مشاهده نبوده و بزرگسالان می توانند با خیال راحت از این روش استفاده کنند. با استفاده از این نوع ارتودنسی، می توان اکثر ناهنجاری های دندانی را اصلاح کرد.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.