هدف از این مقاله گسترش دانش در مورد شیوع COVID-19 است که به دلیل جلوگیری از شیوع عفونت منجر به قفل شده و مردم را مجبور به ماندن و کار از راحتی خانه خود کرده است؛ در چنین شرایطی پیگیری دندانپزشکی یا اقدام به شروع ارتودنسی کرونا را باید لحاظ کرد، چه اورژانس باشد و چه یک پیگیری روتین، موارد مورد بحث مطمئنا به نفع بیمار و چشم انداز کلی نسبت به انجام پروتکل ارتودنسی، دندانپزشکی در حین قرنطینه خواهد بود.
ویروس کرونا یک ویروس جدید است که باعث یک بیماری عفونی می شود و مسئول ایجاد ناراحتی های تنفسی مانند، مشکل در تنفس همراه با سرفه و تب است. ایستگاه کاری ارتودنسی با وضعیت دیگری که بیماری مانند COVID-19 می تواند منتقل شود تفاوتی ندارد؛ زیرا احتمال انتقال این ویروس کشنده از طریق سرفه و عطسه یا تماس با جسم یا سطح و افشای غیرمستقیم پزشک معالج وجود دارد.
ارتودنسی در این شرایط باید از قبل برنامه ریزی و همراه با اقدامات پیشگیرانه در موارد اضطراری، باید اصلی ترین مورد باشد زیرا بیمار و ارتودنتیست مجاز به ملاقات با یکدیگر در هنگام شیوع COVID-19 نیست؛ از این رو یک رویکرد مجازی باید از طرف متخصص ارتودنسی برای مقابله با موارد اورژانسی ارتودنسی آماده باشد. با توجه به طول دوره درمان ارتودنسی، پیگیری دوره ای به طور معمول و در موارد اضطراری بسیار ضروری است؛ زیرا بیمار هر از چند گاهی باید اطمینان داشته باشد تا از ارتودنسی اطمینان داشته باشد، باید به روند کلی ارتودنسی اهمیت داده شود تا فرد بتواند به بهترین شکل از آن بهره مند شود.
بعد از درمان های ارتودنسی رعایت مرتب یکسری نکات باعث تعویق مراجعه به متخصص می شود که عبارت اند از:
اطمینان حاصل کنید که مسواک خود را با خمیردندان فلوراید (1450ppm فلوراید) به مدت 2 دقیقه بعد از هر وعده غذایی با مسواک معمولی و مسواک های بین دندانی که به شما توصیه شده است، مسواک بزنید.
در صورت لزوم از دهان شویه حاوی فلوراید روزانه بدون الکل استفاده کنید.
از مصرف مکرر قندها یا غذاهای شیرین شده خودداری کنید و این موارد را فقط در وعده های غذایی نگه دارید، از خوردن مواد سخت گیر خودداری کنید و وسایل بزرگ را به قطعات کوچک بریزید تا از شکستگی غیر ضروری بریس خود جلوگیری کنید.
از نوشیدنی های گازدار و نوشیدنی های ورزشی یا انرژی زا خودداری کنید تا خطر ایجاد لکه های سفید یا قهوه ای روی لبه های دندان را کاهش دهد، تنها نوشیدنی بی خطر آب است.
درمان انتخابی دندانپزشکی باید به مدت حداقل 3 هفته به تعویق بیفتد و درمان فوری باید بر اساس اولویت انجام شود. معالجه بیمار به صورت شخصی باید به تأخیر بیفتد زیرا هر بیمار می تواند منبع عفونت باشد و از آنجا که دوره انکوباسیون ویروس 24-0 روز است، قابل شناسایی نخواهد بود. کارکنان مراقبت های بهداشتی باید به اقدامات غربالگری و پیشگیری لازم برای خود و همچنین کارکنان مربوطه از جمله اقدامات کنترل عفونت خود مجهز شوند.
در مواردی در بیماران مراجعه به متخصص ضروری است که عبارت اند از:
بیمار می تواند بعد از قرار دادن وسایل ثابت ارتودنسی درد را تجربه کند، به خصوص اگر این وسیله ثابت باشد و از آن چه نیروی بیشتری از حد انتظار دارد اعمال می کند. در چنین شرایطی ممکن است از یک مسکن بتواند درد را تسکین دهد و از بیمار باید بخواهد رژیم کمتری را رعایت کند تا زمانی که درد فروکش کند.
اگر بیمار از خونریزی از لثه شکایت داشته باشد، احتمالا به دلیل تجمع بقایای اطراف براکت است که محلی برای تجمع پلاک و در نتیجه التهاب لثه است. باید از بیمار خواسته شود تا دهانشویه را تمیز و تمیز نگه دارد.
در خصوص راه های انتقال ویروس کرونا و دندانپزشکی باید بدانید انتقال این ویروس از طریق اجسام آلوده در دندانپزشکی بسیار شیوع دارد به طوری که اگر شما برای کاشت ایمپلنت دندان به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکنید حتما باید کلینیک معتبر را انتخاب کرده و از پزشک بخواهید تا تمامی ابزار و وسایل جراحی ضد عفونی شود، همچنین توجه داشته باشید انتقال این ویروس در دندانپزشکی از طریق فرد مبتلا امکان پذیر بوده پس همانطور که گفته شد حتما باید حدود فاصله یک متری خود را با افراد داخل کلینیک حفظ کنید.
در حال حاضر باید توجه داشته باشید که با وجود خطراتی که ویروس کرونا می تواند برای افراد به وجود آورد، تا حد امکان بهتر است از منزل خارج نشده و به محل های عمومی چون دندانپزشکی مراجعه نکنند، اما در اینجا اگر شما راه های مقابله با انتقال ویروس کرونا را بدانید می توانید با وجود این ویروس بدون اینکه خطری شما را تهدید کند به دندانپزشکی بروید. اما توجه داشته باشید افرادی که دچار این بیماری هستند به هیچ عنوان نباید به دندانپزشکی مراجعه کنند. همانطور که مستحضر هستید این ویروس با تماس افراد با یکدیگر انتقال پیدا کرده است از این رو رعایت بهداشت فردی جهت پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در در دندانپزشکی ضروری می باشد.
طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، دندانپزشکان باید در دوران شیوع بیماری کرونا ویروس، خدماتی را ارائه دهند که تولید کننده ذرات معلق در هوا نباشد؛ اگرچه همان طور که قبلا نیز اشاره کردیم شرایط خاص دندانپزشکی سبب شده است تا این دسته از پزشکان همیشه برای محافظت در مقابل بسیاری از بیماریهای واگیردار مثل بیماری های عفونی و تنفسی بسیاری از پروتکلهای بهداشتی را به شدت رعایت کنند.
فضای داخل منزل در مقابل فضای خارج منزل بسیار پر ریسک می باشد. همچنین فضاهای باریک و کوچک در مقابل فضاهای بزرگ و دارای تهویه مناسب ریسک بالای انتشار ویروس را دارند. بنابراین تراکم بالای افراد در مقابل تراکم کم افراد نیز پر ریسک است. قرار گرفتن در معرض ویروس برای مدت زمان طولانی تر در مقابل مدت زمان کوتاهتر منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری کرونا می شود.
بیشتر بخوانید:
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.