اغلب از ما درباره تفاوت بین درمان های رایج و روتین ارتودنسی دندان و ارتودنسی پیشگیری سؤال می شود. یکی از این سوال ها این است که “چرا کودک به ارتودنسی پیشگیری، زودرس یا پیشگیرانه نیاز دارد؟ ما می خواهیم در این مقاله درباره این موضوع اطلاعات و نکاتی خدمت شما کاربران و مراجعان این مجله ارتودنسی ارائه دهیم.
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
ارتودنسی پیشگیری در کودکان یا دندانپزشکی پیشگیرانه راهی برای تشخیص و پیش بینی مشکلات دندان در کودکان است که توسط متخصص ارتودنسی انجام داده می شود. اگر کودکان خود را از سنین پایین به نزد این متخصصان ببرید، آن ها می توانند با ارزیابی های دقیق، نحوه رشد دندان و مخصوصا فک کودک شما را مشاهده کرده و پیش بینی کنند که الگوی رشد دندان ها چگونه است. همچنین اگر مشکلی در خصوص دندان و فک کودک شما وجود داشته باشد، متخصصان ارتودنسی پیشگیری با درمان های اولیه، اقدام به اصلاح آن می کنند.
با کمک ارتودنسی پیشگیری قبل از رشد دندان های دائمی کودکان، کودک دیگر در آینده با مشکلات ارتودنسی مواجه نخواهد شد.
مهم ترین مزیت این نوع ارتودنسی این است که هم هزینه کمتری دارد و هم بسیاری از مشکلات را به راحتی حل می کند. حال آنکه اگر مشکلات به حال خودشان رها شوند، در آینده برای برطرف کردن آن ها هم هزینه ارتودنسی بیشتری باید پرداخت و هم مدت زمان بیشتری برای درمان نیاز است.
مطابق اعلام انجمن دندانپزشکی کشورهای پیشرفته ای مثل استرالیا و آمریکا، زمانی که کودکان اولین دندان های خود را در آوردند (یا معمولا از سن 12 ماهگی) باید به نزد یک متخصص دندانپزشکی کودکان برده شوند. شاید فکر کنید که خیلی زود است و چرا باید کودک را در این سن به دندانپزشکی برد. اما برای سلامتی دهان و دندان بهتر است همواره از سنین پایین به دندانپزشک مراجعه کنید. از طرفی، دندانپزشکان توصیه می کنند که از سن 7 سالگی نیز کودکان را به متخصص ارتودنسی نشان دهید تا کار ارتودنسی پیشگیرانه را در صورت لزوم از این سن آغاز کند.
به نظر می رسد که بهترین سن ارتودنسی کودکان در مرحله اولیه، سن 7 سالگی باشد. اما به صورت جزئی، بهترین زمان این نوع ارتودنسی بستگی به شرایط کودک شما و نوع مشکلات دندانی او دارد. چه بسا اصلا طی جلسات ویزیت ارتودنسی پیشگیری، متخصص تشخیص دهد که کودک شما فعلا هیچ مشکلی ندارد و تنها او را ارزیابی کند. در واقع این ویزیت ها نوعی غربالگری محسوب می شوند.
کودکان اکثراً در سن 13 سالگی تمام دندانهای شیری خود را از دست می دهند. هنگامی که به پایان دوران نوجوانی رسیدند، استخوان های فک آن ها نیز سخت شده و رشد آنها متوقف می شود. اگر تا پیش از این سن، مشکلات ارتودنسی به موقع شناسایی و درمان شود، به بهترین شکل ممکن همه چیز برطرف می شود. اما اگر تا این سن به فکر ارتودنسی دندان نباشید، برای برطرف کردنشان کمی به مشکل برخواهید خورد.
روش های ارتودنسی بزرگسالان زمان بیشتری می برد و در بعضی شرایط شامل جراحی دهان و دندان ها نیز می شود. بنابراین بسیار مهم است که کودکان را از همان سنین اولیه به جهت ارتودنسی پیشگیری به متخصص نشان دهید تا کار درمان با کمترین هزینه و وقت تمام شود.
🔹 بیشتر بخوانید: ارتودنسی چقدر طول میکشد؟
ما در حیطه ارتودنسی با مشکلات زیادی روبرو هستیم. برخی از رایج ترین مشکلاتی که متخصص ارتودنسی را به انجام ارتودنسی پیشگیرانه تشویق می کند عبارتند از:
بعضی از مشکلات فک و دندان باعث می شود که کودک نتواند درست حروف را ادا کند و حرف بزند. پس اگر کودک شما در تکلم راحت نیست، حتماً به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا از دلیل آن مطمئن شوید.
بسیاری از ناهنجاری های فک در کودکان باعث می شود که کودکان نتوانند به درستی غذا را گاز بزنند و خوب بجوند. سوء هاضمه و بدغذایی می تواند از اثرات این مشکلات باشد.
کودکانی که مدام انگشتان خود و یا هر شیء دیگری را داخل دهان خود می کنند و می مکند، ممکن است در بزرگسالی دچار مشکل شوند.
اگر دندان های شیری کودکتان خیلی زودتر از موعد نرمال و معمولی و یا خیلی دیرتر شروع به افتادن کرد، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
کودکانی که در اکثر مواقع از راه دهان تنفس می کنند، ممکن است مشکلاتی در ساختار فک و دندان آن ها باشد؛ که به این دلیل نمی توانند به صورت معمولی دهان خود را ببندند و عادت کرده اند از راه دهان نفس بکشند.
دندان های جلو آمده هم می تواند از دلایلی باشد که کودکان دهان خود را نمی بندند و از راه بینی نفس نمی کشند.
نامرتب بودن دندان ها، فاصله های غیر معمول و نامتقارن بودن فک و صورت کودکان، می تواند دلیلی باشد که شما را به ارتودنتیست بکشاند.
جلو یا عقب بودن یا فاصله داشتن فک بالا و پایین و روی هم قرار نگرفتن دندان ها، یکی از نشانه هایی است که باعث می شود کودک به ارتودنسی پیشگیری احتیاج داشته باشد.
🔹 بیشتر بخوانید: بهترین متخصص ارتودنسی در تهران
ارتودنسی پیشگیری اجازه می دهد تا:
کودک شما ممکن است در صورت کوچک بودن فک، مال اکلوژن، از بین رفتن زودرس دندان های شیری یا جوانه زدن دندان های دائمی در جایی دورتر از محل اصلی آن، نیاز به ویزیت های اولیه و پیشگیری داشته باشد.
در صورت نیاز و اگر قرار باشد درمانی صورت گیرد، جزئیات و نوع درمان ممکن است از یک کودک به کودک دیگری متفاوت باشد. متخصص ارتودنسی شما ممکن است یک وسیله پیشگیرانه را داخل دهان فرزند شما قرار داده تا خیلی زود مشکلش برطرف شود.
بله، شما باید علاوه بر اینکه مطمئن باشید که کودکتان از دستگاه های تجویز شده به درستی استفاده می کند، باید مراقبت خورد و خوراک کودک خودتان باشید و تا پایان این دوره به طور منظم از او حمایت و مراقبت کنید.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.