اگر تاکنون شما یا افراد خانواده تان اقدام به ارتودنسی دندان کرده اید، حتما تجربه تورم لثه پس از نصب ابزارهای ارتودنسی را داشته اید. علاوه بر درد و فشاری که در جلسات اولیه ارتودنسی احساس می شود، التهاب لثه در ارتودنسی می تواند درد را بیش از حد کند. اما چرا لثه ها پس از نصب براکت های ارتودنسی متورم می شوند؟ چون این مشکل برای بسیاری از افراد پیش می آید، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به دلایل التهاب لثه در ارتودنسی پرداخته و راهکارهای درمان خانگی را نیز به شما معرفی کنیم. همچنین راهکارهایی برای جلوگیری از این مشکل نیز به شما پیشنهاد می کنیم.
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
ورم لثه ها در حین درمان ارتودنسی ممکن است از دلایل متعددی ناشی شود که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم. همچنین علاوه بر موارد ذکر شده، استفاده نادرست از نخ دندان، جویدن مواد غذایی سخت و مصرف غذاهای ادویه دار نیز می توانند در تورم لثه ها تاثیرگذار باشند.
یکی از علل تورم لثه پس از ارتودنسی ممکن است جینجویت ناشی از تجمع پلاک ها باشد. جینجویت، ناشی از تجمع بیش از حد پلاک هاست که براکت های ارتودنسی اجازه دسترسی به پلاک و تمیزکردن آن را به شما نمی دهند. به طور کلی، گیر کردن غذا در میان بریس ها می تواند سبب تورم لثه ها شود. اما پس از مسواک زدن و استفاده از نخ دندان این مشکل رفع می شود. استفاده از یک رژیم غذایی مناسب با ارتودنسی و مصرف غذاهای نرم در طول دوره درمان ارتودنسی به تمام افراد، چه حساس به لثه باشند چه نه، توصیه می شود. افراد با لثه حساس نیاز به مراقبت بیشتر دارند تا از تحلیل لثه و آسیب های دیگر جلوگیری کنند.
دلیل دیگری که ممکن است موجب التهاب لثه در ارتودنسی شود، تغییرات هورمونی است. این امر معمولا برای بسیاری از آقایان صادق نیست. اما خانم های باردار و خانم ها در دوران عادت ماهیانه ممکن است در برخی از اعضای بدن مانند لثه ها، سینه ها، دست و پاها ورم داشته باشند. به همین دلیل توصیه می شود که در این دوران اقدام به ارتودنسی نکنید. همچنین برای خانم های باردار، بهتر است در دوران بارداری اقدام به ارتودنسی نکنند. اگر پس از انجام ارتودنسی باردار شدید، حتما این موضوع را با ارتودنتیست خود مطرح کنید تا در صورت تورم لثه ها، اقدامات لازم انجام شود.
یکی دیگر از علل التهاب لثه در ارتودنسی، بزرگ شدن لثه یا به اصطلاح پزشکی “هیپرتروفی” است. این حالت زمانی رخ می دهد که سلول های لثه رشد یا افزایش یابند. در بیشتر موارد، این امر ناشی از وراثت یا عوارض دارویی است، اما ممکن است در اثر استفاده از بریس نیز ایجاد شود. در این گونه موارد بهتر است با دندانپزشک خود صحبت کنید و سوابق پزشکی و دارویی خود را به او بگویید. برخی از داروهای حاوی کورتیزون نیز ممکن است منجر به تورم لثه ها شوند.
🔹 بیشتر بخوانید: بهترین متخصص ارتودنسی در تهران
پس از نصب بریس های جدید یا تغییر فشار سیم ها، احساس درد در دهان طبیعی است. دندان ها و فک شما برای ایجاد یک لبخند زیبا تحت فشار هستند. استخوان های فک در حال تغییر شکل هستند تا محل دندان های شما تثبیت شود. این امر ممکن است باعث ایجاد فشار و درد شود. درد و ناراحتی و تورم پس از شروع درمان یا تنگ کردن سیم ها طبیعی است. اما ادامه یافتن تورم لثه ها پس از ارتودنسی می تواند دلیلی فراتر از سایش ناشی از بریس داشته باشد.
توجه داشته باشید که نشانه های تحلیل لثه در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد و از خفیف تا شدید تغییر کند. اگر هرگونه ناراحتی یا علائم زیر را در ارتباط با سیم یا براکت های ارتودنسی خود احساس کردید، بهتر است با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید تا وضعیت شما به دقت تحلیل شود:
در ادامه می خواهیم به شما درمان های خانگی برای التهاب لثه در ارتودنسی را معرفی کنیم. البته نباید فراموش کنید که در صورت ایجاد هرگونه درد، خونریزی یا تورم در طول دوره ارتودنسی به ویژه در روزهای ابتدایی نصب براکت، باید با ارتودنتیست خود مشورت کنید. اما در تعطیلات یا زمانی که به دندانپزشک خود دسترسی ندارید، می توانید از این روش ها برای کاهش ورم، درد و سوزش استفاده کنید.
همانطور که قدیمی ها می گویند، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. پیشگیری از تورم لثه پس از نصب براکت ارتودنسی بهتر از آن است که بخواهید پس از ایجاد ورم، آن را درمان کنید. اصلی ترین علت ابتلا به ورم لثه، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان هاست. برای هرگونه پیشگیری از ورم، باید این را در نظر داشته باشید که هیچ چیز به جز رعایت بهداشت نمی تواند کمک کننده باشد. به این منظور، نحوه استفاده از مسواک و نخ دندان ارتودنسی را به دقت یاد بگیرید و پس از هر بار خوردن چیزی حتما مسواک بزنید. استفاده از واترجت دندان نیز می تواند در تمیز نگه داشتن حفره دهانی شما موثر باشد. استفاده از دهانشویه را نیز فراموش نکنید.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.