آیا انجام ارتودنسی خوبه یا بد ؟ همان طور که می دانید، سالانه در سراسر دنیا مردم زیادی برای اصلاح مشکلات فکی خود یا مرتب کردن دندان هایشان از روش ارتودنسی دندان استفاده می کنند. جالب است بدانید که روش ارتودنسی دندان، یکی از روش های درمانی قدیمی و کهن در زمینه دندان پزشکی محسوب می شود. این درمان از گذشته تا کنون پیشرفت های بسیار زیادی داشته است و بسیاری از عیب و نقص های آن برطرف شده اند. با این حال، زمانی که افراد به مطب های دندان پزشکی مراجعه می کنند و متوجه می شوند که به درمان های ارتودنسی دندان نیاز دارند؛
سوالات بسیار زیادی به ذهن آنها می رسد. بسیاری از افراد از مضرات و آسیب های ارتودنسی دندان هراس دارند و این سوال را می پرسند که ارتودنسی خوبه یا بد ؟ برای پاسخ دادن به این سوال، باید درمان ارتودنسی دندان را از جهات متعددی مورد بررسی قرار دهیم تا مضرات و معایب احتمالی ارتودنسی دندان را بیابیم.
اول از هر چیز باید بدانید که تشخیص این موضوع که چه کسی به درمان ارتودنسی دندان نیاز دارد به عهده یک متخصص ارتودنسی است. او با انجام معاینات بالینی دقیق و به کمک ابزارهای تشخیصی مختلف؛ مانند تهیه قالب تشخیصی و مدل های گچی تشخیصی یا عکس های رادیوگرافی از فک و دندان ها، می تواند نتیجه گیری کند که آیا شما به درمان ارتودنسی نیاز دارید یا خیر. اما به طور کلی، تمامی افرادی که دندان های نامنظمی دارند، کسانی که رابطه فکی مناسب و صحیحی ندارند، بیمارانی که استخوان یک فک بیش از حد یا کمتر از حد نرمال رشد کرده است و افرادی که بایت و اکلوژن مناسبی ندارند؛
گزینه های خوبی برای درمان ارتودنسی هستند. در واقع دستگاه های ارتودنسی، با پیشرفت های زیادی که در طی سال های اخیر داشته اند می توانند بسیاری از مشکلات مربوط به ساختارهای اسکلتی صورت یعنی فک، و نیز دندان ها را برطرف و اصلاح کنند.
بعد از اینکه بیمار نزد یک متخصص ارتودنسی رفت و بعد از انجام معاینات مشخص شد که او به درمان ارتودنسی نیاز دارد؛ ممکن است این سوال به ذهن او برسد که اصلا ارتودنسی خوبه یا بد؟ یا به عبارتی آیا ارتودنسی می تواند برای من ضرر و آسیبی داشته باشد؟ قبل از هر چیز باید بدانید که ضرر و آسیب دندان های نامنظم و کج و ناهنجاری های استخوان فک، بسیار بیشتر از درمان ارتودنسی است و اگر درمان ارتودنسی را به تعویق اندازید، قطعا در آینده مشکلات زیادی را تجربه خواهید کرد. از آن گذشته، همان طور که گفتیم درمان ارتودنسی دندان یکی از روش های قدیمی است که بسیاری از عیوب آن برطرف شده اند؛
در نتیجه تا کنون آسیب و ضرری برای ارتودنسی دندان گزارش نشده است. تمام آسیب های ناشی از درمان ارتودنسی، نه به خاطر خود دستگاه های ارتودنسی؛ بلکه به خاطر سهل انگاری و کوتاهی کردن بیماران است.
بعضی از افراد تصور می کنند که ارتودنسی دندان، صرفا جنبه زیبایی و ظاهری دارد؛ در نتیجه حتی اگر به انجام ارتودنسی دندان نیاز داشته باشند؛ انجام آن را به تعویق می اندازند و آن را جدی نمی گیرند. بعضی از افراد هم با ظاهر اجزای ارتودنسی مشکل دارند یا به خاطر طولانی بودن طول مدت درمان ارتودنسی دندان، برای انجام دادن ارتودنسی تردید دارند. اگر متخصص ارتودنسی به شما اعلام کرده است که به ارتودنسی دندان نیاز دارید؛ پس نباید این موضوع را پشت گوش بیندازید؛ زیرا در این صورت آسیب های زیادی انتظار شما را می کشند. بعضی از مضرات انجام ندادن ارتودنسی دندان، علاوه بر تاثیر نامطلوب دندان های به هم ریخته روی ظاهر افراد، عبارتند از:
قبل از این گفتیم که خود درمان ارتودنسی دندان نه تنها هیچ آسیب و ضرری برای دندان های شما ندارد؛ بلکه حتی انجام ندادن ارتودنسی می تواند ضررهای بسیاری برای شما داشته باشد. با این حال امکان دارد بعضی از افراد، حین درمان ارتودنسی یا بعد از اتمام آن، مشکلاتی را تجربه کنند که این مشکلات فقط با سهل انگاری و کوتاهی کردن خود بیمار ارتباط دارد نه درمان ارتودنسی. برخی از این مشکلات را در ادامه بررسی کرده ایم:
در روزهای نخستین استفاده از دستگاه های ارتودنسی، دندان ها و لثه ما هنوز به اجزای ارتودنسی دندان عادت نکرده اند؛ به علاوه از سمت دستگاه های ارتودنسی، نیروهایی به دندان ها وارد می شود تا آنها را جابه جا کند؛ البته این نیروها ملایم و کاملا استاندارد هستند و ضرر و آسیبی ندارند. به هر حال به خاطر مجموعه دلایل گفته شده، ممکن است دردهای خفیفی در دهان خود احساس کنید. این دردها به مرور زمان و خود به خود برطرف می شوند؛ اما می توانید با مشورت متخصص ارتودنسی و تحت نظر او، از قرص های مسکن برای کاهش درد استفاده کنید. اگر این درد ادامه داشت و شدت یافت باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید :
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.