با رعایت تغذیه در دوران ارتودنسی علاوه بر افزایش سرعت درمان، می توان از بروز آسیب و صدمات جدی به براکت، سیم، فنرهای ارتودنسی و دندان جلوگیری کرد. رژیم و برنامه غذایی مناسب یکی از پله های موفقیت در نتیجه درمان است که توسط متخصص ارتودنسی به بیمار آموزش داده می شود. قصد داریم در این مقاله به بررسی برنامه غذایی ایده آل، لیست ممنوعات و بررسی چند راهکار عالی برای داشتن یک رژیم غذایی اصولی بپردازیم.
اطلاعاتی که قرار است مطالعه کنیم
بزرگ ترین صدمه که خسارت زیادی به روند ارتودنسی وارد می کند، شکستن و جدایی وسایل درمان از روی دندان است. خطرات طبیعی و غیر منتظره برای آسیب دیدن وسایل ارتودنسی دندان همیشه وجود داشته و نمی توان آنها را پیش بینی نمود. رعایت برنامه غذایی سالم و بدون تحریک برای ناهنجاری های دهان و دندان، جز موانع طبیعی است. اگر نسبت به تغذیه در دوران ارتودنسی تعهد نداشته باشید، احتمال جدایی دستگاه های درمان برای شما وجود دارد. با جدایی تجهیزات، مدت زمان ارتودنسی با نصب مجدد دستگاه ها به عقب خواهد افتاد. با پیروی بهترین برنامه غذایی از حرکت نا به جای دندان، وقفه در درمان، آزردگی دندان و بافت های اطراف، جلوگیری نمایید.
🦷 در صورت تکرار جدایی تجهیزات درمان ارتودنسی، مینای دندان به شدت آسیب خواهند دید.
آگاهی از تغذیه در دوران ارتودنسی سبب می شود فرد بتواند به آسانی خود را با شرایط سیم کشی دندان ها تطبیق و درد ناشی از نصب یا تنظیم بریس ها را نیز کاهش دهد. مهم ترین پیامدهایی که فرد را مجبور به رعایت رژیم غذایی خاص در این دوران می کند، شکستن بریس ها و احساس درد است. برخی از غذاها می توانند به راحتی در بین بریس و براکت ها گیر کنند که خارج کردن آنها کاری دشوار و اغلب اوقات دردناک خواهد بود.
آشنایی با فهرست غذاهای مجاز در دوران ارتودنسی برای جلوگیری از بروز احساس درد و شکستگی بریس ضروری است:
دلیل اصلی پیروی تغذیه در دوران ارتودنسی علاوه بر نگهداری صحیح از وسایل درمان، تضمین سلامتی دندان ها برای جلوگیری از بروز بیماری های لثه و سایر مشکلات دندانی است. ما باید در این دوران از غذاهای مقوی و مغذی برای سلامت عمومی بدن استفاده نماییم:
در استقامت و مستحکم بودن بریس های ارتودنسی ثابت شکی نیست، اما این بدان معنی نیست که شکننده نخواهند بود. یکی از مهم ترین مراقبت های بعد از ارتودنسی رسیدگی و توجه کافی به سیم و براکت های درمان است. در طی درمان ارتودنسی باید از مصرف غذاهایی که بافت سخت، سفت و چسبناک پرهیز نمود.
مصرف غذا و خوراکی های سفت و چسبناک، خطرات جدی را برای درمان ارتودنسی به همراه دارد. نسبت به تمام نکات جلسه مشاوره ارتودنسی دقت نمایید و هر سوالی را که بدون جواب در ذهن دارید از متخصص خود بپرسید تا تمامی ابهامات رفع شود.
از مهم ترین مواد مضر در برنامه غذایی ارتودنسی میل کردن پاپ کورن است. هسته مرکزی پاپ کرون می تواند برای مدت زمان زیادی بین سیم ها گیر کند و در آینده نه چندان دور تورم و التهاب لثه در ارتودنسی را به همراه آورد. التهاب درد بسیار زیادی برای فرد به وجود می آورد. گاهی مواقع مشکل به قدری جدی است که تنها راه برای بیرون آوردن هسته پاپ کورن خارج کردن کل سیستم سیم کشی ارتودنسی می باشد. لازم به ذکر است که پاپ کورن در شکستن براکت ها نقش اساسی دارد.
با آغاز درمان ارتودنسی، باید محدودیت های خاصی برای رعایت اصول بهداشت دهان و دندان رعایت شوند. یکی از این موارد، عدم مصرف برخی از نوشیدنی ها در طی مدت زمان ارتودنسی است.
نوشیدنی های شرین و گازدار به ترتیب خطر پوسیدگی، تغییر رنگ و ایجاد لکه بر روی دندان و بریس ها را افزایش می دهد. نوشیدنی هایی که حاوی اسید زیاد هستند، به مرور مینای دندان را تضعیف و نابود خواهند کرد. در نتیجه مصرف نوشابه در ارتودنسی ممنوع می باشد. نوشیدنی های حاوی قند و شیرینی به سطوح داخلی و خارجی دندان آسیب وارد کرده و پوسیدگی را به همراه می آورند. نوشیدنی هایی که جایی در تغذیه زمان ارتودنسی ندارند شامل:
خوردن قهوه و چای در زمان ارتودنسی به طور مکرر نیز تغییر رنگ دندان را به دنبال داشته و لکه های سفیدی در محل تلاقی دندان و بریس ایجاد می کند. اگر لکه های تیره با استفاده از ژل های سفید کننده دندان از بین نروند، باید به طور حرفه ای و با کمک دندانپزشک به پاکیزگی آنها پرداخت. تغذیه در دوران ارتودنسی به میزان مصرف قهوه، چای و نوشیدنی های حاوی رنگ وابسته است و باید نسبت به زمان قبل از درمان کمتر میل شوند.
میل کردن آب میوه در زمان ارتودنسی هیچ مانعی ندارد، اما بهتر است از آب میوه های طبیعی و خانگی در طی دوره استفاده شود. پس از مصرف آب میوه های رنگی مثل آب آلبالو، دهان و دندان خود را با استفاده از دهانشویه های فلوراید شست و شو دهید.
با شروع درمان ارتودنسی، درد و احساس ناراحتی برای افراد به وجود خواهد آمد. در هفته اول بعد از ارتودنسی دندان میل کردن خوراکی و وعده های غذایی دشوار است و بعد از گذشت زمان به تدریج کمتر خواهد شد. میل کردن غذاهای سفت و سخت در ایام ابتدایی ایمکان پذیر نیست و باید از مواد غذایی که بافت نرم و مغذی مثل: انواع سوپ با مواد غذایی نرم، سبزیجات، میوه های مناسب با بافت نرم، ترکیب ماست با برنج، پوره سیب زمینی، تخم مرغ آبپز، املت سبزیجات و غیره استفاده شود.
پس از قرار گرفتن وسایل ارتودنسی روی دندان و تنظیم آن ها در جلسات مراجعه، احساس درد کاملاً طبیعی است. این احساس درد و ناراحتی با گذشت زمان کم می شود اما اگر میزان آن زیاد باشد باید از مسکن استفاده نمایید.
یکی از سوالات پرکاربرد برای افرادی که به تازگی درمان اصلاح ناهنجاری های دهان و دندان را آغاز نمودند، صبحانه ارتودنسی است. صبحانه، ناهار و شام 3 وعده اصلی برای جایگاه های اصلی تغذیه در دوران ارتودنسی می باشند و باید توجه خاصی به آنها کرد. صبحانه ارتودنسی باید دارای بافتی نرم با انرژی نسبت بالا باشد. علاقه مندان به کره بادام زمینی، حلوا ارده، نوتلا و شکلات، دونات و شیرینی، دیگر نمی توانند تا حداقل 2 الی 4 هفته پس از شروع درمان آنها را میل نمایند. بهترین صبحانه ارتودنسی در موارد زیر خلاصه می شوند:
تجهیزات ارتودنسی با استحکام بالا بر روی دندان ها متصل و غذاهای معمولی به راحتی توانایی جدا کردن بریس، براکت و حلقه ارتودنسی را ندارند. اعمال فشار ورودی به براکت و بریس از سوی برخی خوراکی و وعده های غذایی، درد و حساسیت به همراه دارند؛ در نتیجه نباید تا انتهای درمان برخی از میوه ها و غذاها مصرف شوند. متخصص ارتودنسی توضیحات لازم در خصوص مواد غذایی و نوع تغذیه صحیح در طول درمان را به بیمار ارائه خواهد داد که برخی از آنها عبارت اند از:
تعهد کامل نسبت به تغذیه در دوران ارتودنسی از جمله مهم ترین نکات مراقبتی برای کاهش مدت زمان اصلاح ناهنجاری و بی نظمی های دهان و دندان بدون می باشد. در صورت رعایت نکردن رژیم غذایی سالم و مقوی برای سلامتی دندان ها و محافظت از وسایل ارتودنسی، صدمات جدی سلامت فردی و درمانی را تهدید خواهد کرد. در صورت احساس طولانی مدت درد و ناراحتی پس از میل کردن مواد غذایی و خوراکی مراجعه به ارتودنتیست و دندانپزشک عمومی را در اولیت بدانید.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.